Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Το εκδικητικό "λουκέτο"

απο την Νταρζάνου Α.
Δημοσιεύτηκε στην "Αυγή" στις 28/02/2010

Το εκδικητικό "λουκέτο" σε εφημερίδες της περιφέρειας φαίνεται ότι έχει αρχίσει να διαδίδεται σε όλη τη χώρα. Μετά το λουκέτο στην εφημερίδα "Ημέρα" της Πάτρας όταν οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία διεκδικώντας εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, ανάλογο φαινόμενο εντοπίστηκε και στη Λέσβο. Οι εκδότες των εφημερίδων "Αιολικά Νέα" και "Κυριακάτικα Αιολικά Νέα" αποφάσισαν αιφνιδίως την αναστολή έκδοσης των εφημερίδων και όχι για οικονομικούς λόγους. Αυτό που τους ενόχλησε ήταν η συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων και η επιμονή τους να ζητούν την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων και η αλληλέγγυα στάση τους στους απολυθέντες συναδέλφους τους.



Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η παρουσία και δράση του Σωματείου Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ) έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των ιδιοκτητών ΜΜΕ, καθώς αποτελεί το "κακό παράδειγμα" για τους υπόλοιπους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία εργαζομένων, ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα ενάντια στην ασυδοσία των εργοδοτών.

Η "ασυδοσία εργοδοτών" βέβαια έχει ήδη ξεκινήσει από το κέντρο. Για τις επικείμενες απολύσεις στον ΔΟΛ συνεδρίασε την Παρασκευή το Διασωματειακό του Τύπου (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, προσωπικό) και ήταν διάχυτη η πίεση για απεργιακές κινητοποιήσεις στον Οργανισμό Λαμπράκη. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι στην πορεία την περασμένη Τετάρτη οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ συμμετείχαν με δικό τους πανό και σύνθημα "Όχι στις 'εθελούσιες' απολύσεις". Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να αποφασίσει απεργία σε έναν από τους μεγαλύτερους Οργανισμούς ΜΜΕ της χώρας.

Αστυνομική βία κατά εργαζομένων στα ΜΜΕ μετά το πανεργατικό συλλαλητήριο την περασμένη Τετάρτη. Θύματα της βίαιης συμπεριφοράς των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ., όπως καταγγέλλει η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, αλλά και μέλη της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος, “παρά το γεγονός ότι η ιδιότητα των συναδέλφων ήταν περισσότερο από εμφανής”. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντά πως οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. “σε καμία περίπτωση δεν κινήθηκαν στοχευμένα σε βάρος δημοσιογράφων”, ωστόσο η καταγγελία γίνεται αποδεκτή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Να μην ξεχνάμε και την ΕΡΤ: 1.080 εργαζόμενοι με συμβάσεις κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο από το καλοκαίρι, αφού οι 6μηνες συμβάσεις τους λήγουν στις 30 Ιουνίου.

Όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ, Γ. Γαμπρίτσος, ενώ από τη μία θα απομακρύνει καμιά 15αριά συμβούλους, σκοπεύει να προσλάβει στη θέση τους -και πιθανόν με παρόμοιο κόστος- περίπου 40 ΠΕΘ. Όπου ΠΕΘ, Προσωπικό Ειδικών Θέσεων. Αρκεί βέβαια να δώσει το ο.κ. ο Ραγκούσης.

Έφυγε ο Δημήτρης Γκλαβάς, κορυφαία προσωπικότητα στον δημοσιογραφικό χώρο. Μειλίχιος, προσηνής, αλλά και αποφασιστικός και αγωνιστής, ο Μ. Γκλαβάς ήταν από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του δευτεροβάθμιου σωματείου των δημοσιογράφων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), της οποίας ήταν πρόεδρος επί σειρά ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου