Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ – ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 24 ΦΛΕΒΑΡΗ

Η κυβέρνηση με όχημα την οικονομική κρίση έρχεται με μια σειρά εξαγγελιών να αναιρέσει θεμελιώδη εργασιακά κεκτημένα. Μ’ ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα επιδιώκει να μετακυλήσει τα βάρη της κρίσης σ’ αυτούς που δε φέρουν καμία ευθύνη για την πρόκληση της, στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Αυτοί οι σχεδιασμοί συντείνουν στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στη συρρίκνωση του εργατικού εισοδήματος, την πλήρη αποδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος με άξονα την ιδιωτικοποίηση του, στην παρατεταμένη λιτότητα. Την ίδια στιγμή αφήνει στο απυρόβλητο τα υπερκέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων.
Η βιομηχανία του Τύπου δε μένει ανεπηρέαστη από αυτές τις εξελίξεις. Αντίθετα αποτελεί πιλοτικό πεδίο εφαρμογής των αναδιαρθρώσεων, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, με τα επίπεδα ανεργίας διαρκώς να αυξάνουν. Οι μαζικές και συνεχιζόμενες απολύσεις σε μια σειρά από Μέσα (ΑΝΤ1, Θέμα FM, Alter, Απογευματινή, Βήμα FM κλπ) , το λουκέτο ορισμένων άλλων (Ελεύθερος Τύπος, Grazia, Exodos) και οι περικοπές αμοιβών (Καθημερινή, Έθνος) επιβεβαιώνουν αυτήν την τάση. Ενώ, η μέθοδος της «εθελούσιας εξόδου» αξιοποιείται όλο και πιο πλατιά για την απώλεια θέσεων εργασίας.
Η αβεβαιότητα των παλιών εργαζομένων έρχεται έτσι να συναντηθεί με την επισφάλεια των νέων εργαζομένων στα media, οι οποίοι εντάσσονται στον κλάδο με ιδιαίτερα δυσμενείς όρους. Η νέα γενιά εργαζομένων εγκλωβίζεται μεταξύ ατέρμονης μαθητείας, αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας και εξευτελιστικών αποδοχών μέσω Δελτίου παροχής Υπηρεσιών. Παράλληλα όλο και περισσότερο οι δημοσιογράφοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν μια δουλεία με αξιοπρεπείς αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και αναγκάζονται να εντατικοποιήσουν την εργασία τους, να την κατακερματίσουν σε πολλαπλές επισφαλείς ταχύτητες με σαφείς επιπτώσεις στην ποιότητα του παραγόμενου έργου.
Την ίδια στιγμή βρώμικα παιχνίδια διεξάγονται στη σκακιέρα του Τύπου, με τα Μέσα να συγκεντρώνονται με αδιαφανείς διαδικασίες σε λίγα χέρια και ομίλους – μαμούθ να ξεφυτρώνουν με τις συνακόλουθες επιπτώσεις στον πλουραλισμό αλλά και τη διαπλοκή πολιτικής εξουσίας , οικονομικών συμφερόντων και ΜΜΕ.
Σ’ αυτή τη συγκυρία υπονομεύεται η δυνατότητα ανεξάρτητης και κριτικής δημοσιογραφίας και αποκαλύπτεται ανάγλυφα η τάση χειραγώγησης της κοινωνίας. Είναι ενδεικτικό ότι η πλειοψηφία των Μέσων επιδίδεται σε μια άκρατη κινδυνολογία για την εμπέδωση αντικοινωνικών προγραμμάτων, στη συκοφάντηση των αγωνιζόμενων κοινωνικών στρωμάτων και την υποδαύλιση φαινομένων κοινωνικού αυτοματισμού.
Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση είναι επιτακτική η ενεργοποίηση και η συνεργασία των συνδικαλιστικών ενώσεων του Τύπου για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και των δεοντολογικών αρχών. Μόνο η αλληλεγγύη και ο αγώνας των εργαζομένων μπορεί να προκαλέσει ρωγμή στο σκηνικό συναίνεσης και να αποτελέσει ανάχωμα στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου