Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 17/12

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!


ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11π.μ. ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ- ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, οι επιχειρήσεις στα Μέσα με κωδικό όνομα “Αναδιάρθρωση” συνεχίζονται.

Θύματα αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι στους ραδιοφωνικούς σταθμούς “Θέμα fm” (πρώην Alpha), “Βήμα fm” (πρώην City) και “ΑΝΤ-1 Radio” που συρρικνώνουν τις θέσεις εργασίας και με “εθελούσιες εξόδους” αλλά και εν ψυχρώ απολύσεις εξοντώνουν δεκάδες συναδέλφους. Συγκεκριμένα:

* Στον ΑΝΤ-1 από τις αρχές του χρόνου 20 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, 13 με δήθεν "εθελούσια έξοδο" και 7 μετά από απόλυση.

* Στον Βήμα FM, μετά και από την αλλαγή ιδιοκτησίας, από την Γ. Αγγελοπούλου στον Β. Ρέστη/ΔΟΛ, έχουν απομείνει σήμερα μόνο 35 από τους 130 δημοσιογράφους, οι οποίοι έχουν να επιλέξουν μεταξύ τού να αποχωρήσουν με μπόνους ή να απολύονται σταδιακά με το 2% τον μήνα, που θεωρείται νόμιμο.

* Στο "Θέμα FM" καταγγέλλεται ότι απασχολούνται δημοσιογράφοι της ομώνυμης εφημερίδας, χωρίς τις νόμιμες αποδοχές.

Την προηγούμενη εβδομάδα μία ακόμη συνάδελφος απολύθηκε από την εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”.


Όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δίνουμε μια πρώτη απάντηση συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης 17/ 12. Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11π.μ. έξω από την ΕΣΗΕΑ.

* ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ

* Στις απολύσεις, τις “εθελούσιες εξόδους”, τις “αναδιαρθρώσεις” που ρίχνουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, σε εκείνους που δεν ευθύνονται, σε εκείνους που δεν κέρδιζαν τόσο χρόνια “ανάπτυξης”
* Στις απολύσεις, την μαύρη- ανασφάλιστη εργασία, τα μπλοκάκια και την ατέρμονη μαθητεία
* Στην καταστρατήγηση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων


* ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

* Όχι στις απολύσεις και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων.
* Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Όχι στο απαράδεκτο καθεστώς της ελαστικής απασχόλησης και των συμβασιούχων ομήρων.
* Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Πλήρη εφαρμογή των ΣΣΕ.
* Όχι στα νέα ασφαλιστικά μέτρα και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Η ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΤΟΥ ΣΤΗ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 7/12

7 Δεκεμβρίου 2009Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τη σύλληψη του συναδέλφου Βαγγέλη Γέτου, συντάκτη του Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105,5 FM » κατά την ώρα της άσκησης του δημοσιογραφικού καθήκοντός του.

Το περιστατικό αυτό είναι ένα ακόμα στη σειρά κρουσμάτων αστυνομικής βίας κατά δημοσιογράφων, εικονοληπτών και φωτορεπόρτερ, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί επειγόντως την κυβέρνηση να σεβαστεί τη δημοσιογραφική εργασία και να εγγυηθεί την ελευθερία πρόσβασης στα γεγονότα. Πρόκειται για στοιχειώδη προϋπόθεση άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και βασική δημοκρατική κατάκτηση.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Συμμετέχουμε στις πορειες 6 κ 7/12

ΕΝΑΝΤΙΑ
στην εργασιακή επισφάλεια, στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, στις απολύσεις στα ΜΜΕ, στην εργοδοτική τρομοκρατία
Συμμετέχουμε:
• Στη διαδήλωση ενάντια στην κρατική καταστολή, Κυριακή 6/12 13:30 στα Προπύλαια
• Στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, Δευτέρα 7/12 12:00 στα Προπύλαια

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ 12/12

«Η κρίση στα ΜΜΕ: εργασιακή απορρύθμιση και ιδεολογική χειραγώγηση»
Σάββατο 12/12, 5μμ , ΕΣΗΕΑ 1ος όροφος
Μπάμπης Αγρολάμπος (Μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΑ)
Ματίνα Παπαχριστούδη (συνδικαλιστική εκπρόσωπος εργαζόμενων στον Ελεύθερο Τύπο)
Εκπρόσωπος συμβασιούχων της ΕΡΤ


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ
H κρίση στα ΜΜΕ με την πτώση των πωλήσεων των ημερήσιων εφημερίδων, την υποχώρηση της ακροαματικότητας των κλασικών μέσων και τη ραγδαία ανάπτυξη των νέων ψηφιακών μέσων σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση δημιουργεί ένα εκρηκτικό σκηνικό στον κλάδο, καθώς λειτουργεί ως πρόσχημα για την ενεργοποίηση εκκαθαριστικών τάσεων και για την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Σ’ αυτά τα πλαίσια η νέα γενιά εργαζομένων στα media εντάσσεται σ’ ένα ιδιαίτερα δυσμενές εργασιακό καθεστώς, παραπαίοντας μεταξύ ατέρμονης μαθητείας, μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και δελτίου παροχής υπηρεσιών. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στα Νέα Μέσα βιώνουν τις χειρότερες δυνατές εργασιακές συνθήκες με την επαγγελματική τους υπόσταση να μην αναγνωρίζεται καν.

Το πάζλ συμπληρώνεται με τη δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, τις παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων, την ομηρία των συμβασιούχων της ΕΡΤ, το κλείσιμο διάφορων μέσων, τις απολύσεις και τις εθελούσιες εξόδους, την πολυθεσία τη στιγμή που ο κλάδος μαστίζεται από την ανεργία, το καθεστώς διαπλοκής και αργομισθίας που επικρατεί στη Γενική Γραμματεία Τύπου και στα διάφορα γραφεία τύπου. Την ίδια στιγμή δίπλα στα παλιά και ανοιχτά μέτωπα ανοίγει εκ νέου το ζήτημα του ασφαλιστικού προοιωνίζοντας μεταρρυθμίσεις που θα πλήξουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα ολοένα και περισσότερο εκλείπει η διεισδυτική, ανεξάρτητη και κριτική δημοσιογραφία και αντικαθίσταται από τη δημοσιογραφία που διαπλέκεται με την πολιτική εξουσία και εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Το διάχυτο έλλειμμα δεοντολογίας και η τάση ιδεολογικής χειραγώγησης αποκαλύπτεται με την προσπάθεια συκοφάντησης των κοινωνικών κινημάτων που ξεδιπλώθηκε σε όλο της το μεγαλείο τόσο τον περασμένο Δεκέμβρη όσο και σε άλλες κινητοποιήσεις.


Σ’ αυτή τη συγκυρία η ΕΣΗΕΑ αποτελεί μάλλον κομμάτι του προβλήματος και όχι της λύσης. Το πιο ισχυρό σωματείο του Τύπου τείνει να μετατραπεί σε μια κλειστή κάστα για λίγους και εκλεκτούς με αυστηρές τελετές μύησης. Εμπεριέχει στο εσωτερικό του από ετεροαπασχολούμενους μέχρι και εργοδότες, όχι όμως την πλειοψηφία των επισφαλώς εργαζόμενων δημοσιογράφων. Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο η μη συγκρότηση προεδρείου της Ένωσης, με ευθύνη συγκεκριμένων παρατάξεων, λειτουργεί ως άλλοθι για την αδράνεια απέναντι σε κρίσιμα διακυβεύματα του κλάδου, μια στάση που ισοδυναμεί με ύψωση λευκής σημαίας σε μάχες που ποτέ δε δόθηκαν.

Σ’ αυτές τις συνθήκες ως ομάδα νέων εργαζομένων στα ΜΜΕ αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε μια πρωτοβουλία που θα είναι πλατιά, ανοιχτή, δημοκρατική, πολυμορφική και θα αγκαλιάζει νέους και επισφαλώς εργαζομένους του κλάδου με σκοπό την ενημέρωση, την οργάνωση, την οικοδόμηση ενός δικτύου αλληλεγγύης αλλά και την ένταση των πιέσεων μ’ έναν συντεταγμένο τρόπο προς την ΕΣΗΕΑ για καταστατικές αλλαγές, ώστε η ΕΣΗΕΑ να μετατραπεί σ’ ένα ανοιχτό, ζωντανό και διεκδικητικό σωματείο.

Να οργανώσουμε αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας

Να σταθούμε δίπλα στα κοινωνικά κινήματα

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ